Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Ponedeljek, 26. marec 2018

PRIZNANJA ZDRUŽENJA DRAMSKIH UMETNIKOV SLOVENIJE

Strokovna komisija v sestavi mag. Neda R. Bric (predsednica), Darja Reichman in Nina Ivanišin (članici), je soglasno odločila, da so prejemniki strokovnih priznanj Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS): Andrej Kurent, Livija Pandur, Aljoša Ternovšek, Jurij Zrnec in Ivan Peternelj.

PRIZNANJA  ZDRUŽENJA DRAMSKIH UMETNIKOV SLOVENIJE

PRIZNANJA ZDRUŽENJA DRAMSKIH UMETNIKOV SLOVENIJE

Strokovna komisija v sestavi mag. Neda R. Bric (predsednica), Darja Reichman in Nina Ivanišin (članici), je soglasno odločila, da so prejemniki strokovnih priznanj Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS): Andrej Kurent, Livija Pandur, Aljoša Ternovšek, Jurij Zrnec in Ivan Peternelj.

 

Odličje "Marija Vera",

igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo, za ustvarjanje na področju gledališke, filmske in radijske igre prejme:

ANDREJ KURENT

Andrej Kurent, rojen v Beogradu, je bil od leta 1953 do 1994 član SNG Drame v Ljubljani. Nastopal je tudi v Eksperimentalnem gledališču, na Odru 57, v Ad hoc gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem in Prešernovem gledališču. Že kot sedemnajstletnik je od prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji igral tudi v filmih in številnih televizijskih ter radijskih igrah. Sedem let je bil predavatelj za tehniko govora na AGRFT v Ljubljani. Poleg študentske Prešernove nagrade in zlatega lovorjevega venca na mednarodnem sarajevskem festivalu MESS je prejel tudi Sterijevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Bil je tretji rod novo ustanovljene igralske akademije po drugi svetovni vojni in zagotovo eden izmed najpomembnejših za zagon repertoarja ljubljanske Drame. Ne le, da je sodeloval pri naših prvih filmih, bil je tudi eden tistih izbrancev, ki so soustvarjali slovensko eksperimentalno gledališko sceno. Igral je v številnih vodilnih in karakternih vlogah, od Shakespearovega Romea do Goethejevega Fausta, od Matička do Kaligule. Poleg izvrstno odigranih gledaliških, filmskih in radijskih vlog je še posebej slovel kot sijajen govorec, kar je vodilo h kasnejšemu poučevanju študentov na Akademiji. Kurentovo igralsko mojstrstvo je slovenska in jugoslovanska kritika z občudovanjem označevala kot odlično, intenzivno in ekspresivno.

 

 

 "Veliki bršljanov venec",

priznanje za življensko delo, in sicer za vsestransko gledališko ustvarjanje s poudarkom na dramaturgiji, prejme:

LIVIJA PANDUR

 

Dramaturginja Livija Pandur je svojo poklicno pot začela v gledališki skupini Tespisov voz. Po študiju na AGRFT je kot dramaturginja delala v različnih predstavah ljubljanskih gledališč, med letoma 1991 in 1996 je bila kot dramaturginja zaposlena v Drami SNG Maribor.

Dramaturško je oblikovala vse predstave v režiji Tomaža Pandurja. Od ustanovitve mednarodne gledališke organizacije Pandur.Theaters leta 2002 je kot njena producentka in dramaturginja uspešno sodelovala s festivali in gledališči po vsem svetu, kar jo zagotovo postavlja na mesto ene izmed slovenskih dramskih umetnic, ki so najtrdneje vpete v mednarodne gledališke tokove. Po letu 2016 je na oder postavila tudi dve predstavi, ki sta ju načrtovala skupaj s Tomažem Pandurjem: Brezmadežna/Immaculata v Drami SNG Maribor in novo postavitev baleta Simfonija otožnih pesmi v SNG Operi in baletu Ljubljana.

Glavnina Livijine gledališke poti je povezana z opusom njenega brata, prezgodaj preminulega Tomaža Pandurja. Čeprav je bil kot režiser in izrazito karizmatična osebnost vso njuno skupno pot v ospredju oz. pred očmi javnosti izpostavljen predvsem on, je neprecenljiv delež k njegovim predstavam s svojimi zamislimi, subtilnostjo in pronicljivo mislijo prispevala Livija Pandur. Tako je vseskozi pomagala graditi in oblikovati bratov vedno prepoznavni ter markantni režijski rokopis, v katerem je nespregledljivo vlogo odigrala konsistentna, zaokrožena idejno-interpretativna dramaturška vizija Livije Pandur.

Livija Pandur je dramaturginja, snovalka, premišljevalka, ohranjevalka in vsestranska gledališka ustvarjalka, ki je s svojim delom neizbrisno zaznamovala slovensko in širšo gledališko pokrajino.

 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za igralske dosežke za leto 2017 prejme:

ALJOŠA TERNOVŠEK

Igralec Aljoša Ternovšek prejme nagrado za vlogo BAJANA v avtorskem projektu Stenica v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj; za vlogo REFERENTA v predstavi Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega ljudskega gledališča Celje; ter za vlogo BRANILCA v Terorju Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Milerja in produkciji Prešernovega gledališča Kranj.

Aljoša Ternovšek s svežino in odprtostjo do novih trendov, konceptov in projektov oblikuje tako komične kot kompleksno zastavljene karakterne psihološke vloge, najraje in najbolje pa se znajde v angažiranih avtorskih projektih, ki od njega zahtevajo vsestranski avtorski angažma. Suveren v vsaki vlogi, zmeraj iščoč in presenetljiv v transformacijah, natančen v karakterizacijah in nemirnega ter raziskovalnega duha je Aljoša Ternovšek igralec, ki z vsako vlogo znova odkriva nove plasti svojega igralskega izraza.

 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za igralske dosežke za leto 2017 prejme:

JURIJ ZRNEC

Igralec Jurij Zrnec prejme nagrado za vlogo Kreona v Sofoklejevi Antigoni v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja; za vlogo Hvastje v Cankarjevih Hlapcih v režiji Janeza Pipana; in za vlogi Žana Govekarja in Olafa Rasmundsena 2 v Korunovem Svetem možu v režiji Matjaža Zupančiča; vse v produkciji SNG Drame Ljubljana.

Kreona je oblikoval kot kompaktno izklesan lik, ki prehodi pot od brezobzirno maščevalnega tirana do ranjenega človeka. S kompleksno in inventivno vlogo učitelja Hvastje se je na več ravneh izrazito odmaknil od v tradicionalne upodobitve zakoreninjenih klišejev in poudarkov, v Svetem možu pa je s svojim izjemnim občutkom za komične podrobnosti oblikoval dve, med seboj radikalno različni vlogi.

Jurij Zrnec je zrel karakterni igralec s širokim razponom raznolikih, odlično odigranih vlog in ustvarjalec najbolj zahtevnih vlog slovenske in tuje dramske literature.

 

 —————————————————————————————————————————-

 

"Bršljanov venec",

priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za umetniške dosežke na gledališkem področju za leto 2017 prejme:

IVAN PETERNELJ

 

Ivan Peternelj prejme priznanje Bršljanov venec za koreografijo v predstavi Svetlane Makarovič in Jureta Novaka Pasja procesija v režiji Jureta Novaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča ter CUK Kino Šiška; za režijo in koreografijo predstave Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Peter in volk v produkciji SNG Opere in baleta Ljubljana; in za režijo predstave Oscarja Wilda Jetniška balada v produkciji Mini teatra, Gledališča ŠKUC in Društva za umetnost AVGUS.

Vse tri predstave dokazujejo, da gre za izjemnega odrskega umetnika, ki v pravem pomenu besede uteleša potrebe sodobnega časa, saj omogoča povezave med različnimi zvrstmi odrskih umetnosti in udejanja vrline ter veščine, ki se izrazijo v umetniških kreacijah izjemno širokega spektra.

V ustvarjalnem opusu Ivana Peternelja pomembno vlogo zavzemajo pretanjeni avtorski projekti, v katerih goji lastni gledališki svet, ki ga odlikujejo poetičnost, avtorska avtentičnost in nestandardni občutek za lepoto.

 

V Ljubljani, 25.3.18
Saša Pavček, predsednica ZDUS

Prenesi datoteke


Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide Teden slovenske drame Delovanje spletne strani Teden slovenske drame (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Teden slovenske drame Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletno mesto Teden slovenske drame.