Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar, Asja Kahrimanović Babnik

Nekje drugje

Lutkovno gledališče Ljubljana

Zasedba

Režiser: Tin Grabnar

Avtor likovne podobe: Matija Medved

Stop motion animacija: Matija Medved in Lea Vučko

Dramaturginja: Zala Dobovšek

Asistentka režiserja: Nina Šorak

Kostumografinja: Sara Smrajc Žnidaršič

Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar

Video mapping: Boštjan Čadež

Asistenca in montaža videa: Lea Vučko

Mentor za animacijo: Kolja Saksida

Zvočni efekti: Mateja Starič

Lektorica: Metka Damjan

Oblikovalec svetlobe in lučno vodstvo: Kristjan Vidner

Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec

Video tehnika: Erik Krkač, Vid Kozelj (pomoč pri upravljanju videa)

Barvna korekcija: Miran Bratuš

Scenski tehnik: Andrej Slinkar

Izdelava scene: Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Iztok Bobić, Zoran Srdić, Polona Černe, Uroš Mehle s. p., Matija Medved, Boštjan Čadež

Igrajo

Asja Kahrimanović Babnik / Ajda Toman

O uprizoritvi

Nekje drugje je predstava, ki odpira temo, o kateri težko spregovorimo. Govori o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Skozi njene oči spremljamo spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, a tudi – upanja. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane na policah v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Njeno okolje se je postopoma spremenilo. Postalo je nevzdržno. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot. "Zjutraj sem se zbudila, si kot po navadi umila zobe, pojedla zajtrk in odšla v šolo. Vse je bilo kot običajno. In še včeraj sem se na dvorišču igrala s prijateljicami. Zdaj je vse drugače. Na dvorišče ne smem več. Prenevarno je. In ko se zasliši grmenje, moram z mami steči v klet. Tudi svojih prijateljev ne vidim več. In šole je konec. Zaprli so jo."

Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev. Kakšen je svet vojnih grozot, če ga gledamo skozi otroške oči? Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Vendar je o njej nujno spregovoriti prav najmlajšim.

Premiera: 11. maja 2017

Fotogalerija

Nekje drugje <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž

Iskalnik