Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Dan nominirancev

Slovenski gledališki inštitut, UL Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

"Živi vprašanja zdaj." (R. M. Rilke)

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado, sestavljajo pa ga bralne uprizoritve nominiranih dramskih besedil in vodeni pogovori o njih. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre UL AGRFT, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, režiserji ... Pomemben del zavzema aktivno sodelovanje publike, ki z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Nominiranca 48. TSD za nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo sta: 

Rok Vilčnik - rokgre: Večja od vseh

Vinko Möderndorfer: Romeo in Julija sta bila begunca

Vinko Möderndorfer: Sestre

Letošnje pogovore z avtorji bo vodila teatrologinja Ana Perne (Slovenski gledališki inštitut), ob avtorjih pa se ji bodo za omizjem pridružili gledališki režiserji različnih generacij.

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega (popol)dneva, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Dan nominirancev je tekom let postal prepoznavna platforma, ki pomaga širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Idejna zasnova: Rok Andres

Režiserki bralnih uprizoritev: Mojca Madon in Maša Pelko

Voditeljica pogovorov: Ana Perne


Iskalnik