Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Evald Flisar

Akvarij

Theater im Keller - Graz

Zasedba

Režiser: Alexander Kropsch

Dramaturginja: Sophie-Elisabeth Trogbacher

Scenograf: Alexander Kropsch/Alfred Haidacher

Kostumografka: Eva Weutz

Oblikovalec svetlobe in zvoka: Peter Spall

Igrajo

Bernd Sračnik

Christian Krall

Eva Weutz

Werner Halbedl

Katrin Ebner

Alfred Haidacher

Petra Pauritsch

O uprizoritvi

Konrad, mojster verbalnega nasilja in nekdanji oportunist z avtokratskimi nagnjenji, ki mu niso koristila, se znajde v novem svetu tržne mentalitete brez zanesljive politične podpore. Umakne se v izgnanstvo v lastni hiši in zdi se, da si želi biti sam in brez motenj, dejansko pa pušča vrata odklenjena, saj potrebuje družbo in upa, da ga bo nekaj potegnilo nazaj v središče dogajanja.

Njegova obsedenost s filmom Casablanca, ki ga hoče (znova in znova) gledati od začetka do konca, izhaja iz občutka, bolje rečeno zavesti, da mesto Casablanca v filmu spominja na njegov akvarij, v katerem kot počasi gnijoča riba nima ničesar, kar bi lahko zamenjal za prepustnico za dostop do odprtega morja.

Občutek, da še vedno nadzira stvari, se mu izmakne šele s prihodom nekdanjega sošolca, ki pride Konradu povedat, da je oče njegovega vnuka in da bi vnuk svojega očeta na rojstni dan rad srečal. Otrokova iskrenost in obljuba čiste nedolžnosti ga zapeljeta v upanje, da lahko vendarle zapusti Casablanco.

Sporočilo drame je torej pozitivno: resnično življenje je mogoče.

Premiera: 21. marca 2018 

 

 


Iskalnik