Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Evald Flisar

Enajsti planet

Gledališče Naye Natua, Kolkata, Indija

Zasedba

Prevajalec in dramaturg: Ratan Kumar Das

Režiser: Goutam Halder

Scenograf: Sanchayan Ghosh

Kostumograf: Dyuti Ghosh

Skladatelj: Surojit Chatterjee

Koreograf: Goutam Halder

Igrajo

Goutam Halder

Dyuti Ghosh

Santanu Ghosh

O uprizoritvi

Haoai (Enajsti planet) je gledališka metafora, ki na kar najzanimivejši način razkriva absurdnost in krizo življenja v svetu brez sanj in želja. Tako trije protagonisti, v tem primeru trije večni potepuhi iz katerega koli mesta ali katere koli države, nočejo živeti v vsakdanjem svetu in si želijo poleteti na izmišljeni enajsti planet, kjer bodo lahko izpolnili svojo skupno željo – živeti idealno življenje. Da bi se njihove sanje uresničile, se lotijo izumljanja vesoljske ladje, ki jih bo ponesla v tisti tuji svet. Gre za zavestno utopijo, katere preživetvena sredstva pa vseeno delujejo, zato je resnična.

Najbolj edinstven vidik te igre je, da postavlja eksistenčna vprašanja v obliki duhovitih dialogov, na pol farsičnih odnosov in situacijske komike, kar zahteva najvišje mojstrstvo igralskih sposobnosti.

Predstava Haoai – po motivih drame Enajsti planet Evalda Flisarja, ki jo je prevedel in za indijsko okolje priredil Ratan Kumar Das, režiral pa Goutam Halder, je bila leta 2016 med predstavami 250 indijskih gledaliških skupin izbrana za uprizoritev na nacionalnem festivalu 11. Mahindra Excellence in Theatre Awards, kjer so njeni ustvarjalci prejeli štiri glavne nagrade – za najboljšega režiserja, najboljšo igralko v stranski vlogi, najboljšega igralca v stranski vlogi in najboljšega scenografa.

Premiera: 29. januarja 2015

Fotogalerija

Enajsti planet
Enajsti planet

Iskalnik