Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 48. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

48. Teden slovenske drame

Avtorski projekt

Stenica

PG Kranj ter Mestno gledališče Ptuj

Zasedba

Prevod: Tatjana Stanič

Režija: Jernej Lorenci

Koreograf in asistent režije: Gregor Luštek

Dramaturg: Matic Starina

Scenograf: Branko Hojnik

Kostumografka: Belinda Radulović

Skladatelj: Branko Rožman

Lektorica: Tatjana Stanič

Oblikovalca svetlobe: Jernej Lorenci in Branko Hojnik

Oblikovalec zvoka: Matej Čelik

Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Asistentka dramaturgije: Tjaša Mislej

 

Igrajo

Iztok Drabik Jug k. g.

Vesna Jevnikar 

Nataša Keser k. g.

Maruša Majer k. g.

Darja Reichman

Blaž Setnikar

Vesna Slapar

Aljoša Ternovšek

Borut Veselko

Gregor Zorc k. g.

O uprizoritvi

Globalizacija in kapitalistično tržni sistemi ter ameriška pop kultura se širijo v vse kotičke sveta. Kako se je posameznik, mali človek znašel in preživel v sistemih preteklosti in kako nas je vrtinec zgodovine peljal naprej, dokler nas ni izpljunil na obalah naše sodobnosti? Kako gledalcu približati idejno moč ironično-satiričnega odnosa do človeka in družbe? Najti moramo nove časovne in prostorske okvire utelešanja sedanjosti. Sedanjost moramo na novo aktualizirati. Tako Stenica Majakovskega postane naša.

Vaje. Odpiranja, iskanja, dileme in negotovosti. Aktualizacija Majakovskega narekuje improvizacije, pisanje novih monologov, prizorov, izmišljanje situacij in iskanje poti v besedilo kolektiva. Prvi del predstave je umeščen v čas po drugi svetovni vojni, v čas skupne Jugoslavije in graditve socializma. Ta ni omejen na eno samo točko, oziroma na ozko povojno obdobje, ampak se razteza vse do razpada konec osemdesetih. Časovni preskok za 50 let in znajdemo se v sodobnosti oziroma bližnji prihodnosti.

Toda, za sobivanje v družbi je vedno ključen odnos med posameznikom in kolektivom. Kako je bilo s posameznikom in svobodo pred 50-imi leti? In danes? Tako v socializmu kot kapitalizmu je posameznikova svoboda omejena. Kaj je včasih povezovalo kolektiv in kaj nas danes? Skupne ideje in solidarnost, ali vsiljiva ideologija, ubogljivost in strah pred avtoritetami. V sodobnem potrošniškem kapitalizmu je na pohodu ekstremni individualizem, a je posameznik izjemno omejen, podvržen ekonomiji prostega trga, včasih se zdi izgubljen. Povezujejo nas potrošniške navade, pop kultura ter ob vzponu ksenofobije in desnih politikov tudi strah pred sovražnikom, pred tujim in drugačnim.

Ponorčujmo se iz človeške slabosti in družbene distopičnosti. Hkrati pa preizprašajmo vrednote, iščimo utopijo in povezovanje.

Premiera Prešernovo gledališče Kranj: 18. 2. 2017

Premiera Mestno gledališče Ptuj: 17. oktobra 2017

Fotogalerija

Stenica <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Stenica <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Stenica <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank

Iskalnik